Egy átlagos felnőtt naponta 1000-2000 alkalommal „nyel”. Ha ez szabályosan történik, akkor láthatatlan, nem mozdul az arc és szabályosan fejlődik ki a fogazat és az állcsont. De ha nem? Lehet rosszul is nyelni? Igen! Ilyenkor a két fogsor nem záródik és a nyelv a két fogsor között láthatóvá válik, az arc és a nyak bizonyos izmai túlságosan megfeszülnek mások elernyednek. Baj ez? Igen! A harapás eltér a szabályostól, nyitott harapás, túl harapás és így tovább… különféle deformitások jelennek meg. Ezeket fognövekedési rendellenességek, kifelé-befelé- dőlő fogak kísérik. Nagyon gyakori a beszédhiba, ami miatt első sorban a logopédusokhoz fordulnak, de ez egy komplex probléma, közös ügy!

Miért alakul ez ki? A probléma gyökere összetett, szerepet játszik benne az öröklés, a nyelv mérete és más kísérő betegségek is.

Nagyon fontos, hogy ha észleljük, hogy gyerekünk nyitott szájjal alszik, mielőbb forduljunk szakemberhez, első sorban fogszabályzó szakorvoshoz, aki segít a probléma feltárásában és komplex megoldásában!

 

 

Dr. Nyiscsák Zoltán

fogszabályozó szakorvos, konzerváló fogászat

és fogpótlástan szakorvosa