Lilla egy 12 éves gyönyörű kisiskolás.

Három évvel ezelőtt jelentkezett hozzánk első alakalommal édesanyjával, akinek ekkor már volt fogszabályozó készüléke és gyermekénél is észlelet problémákat.

A diagnózis nyitott harapás volt. Ez az elváltozás a fogak előtörésének zavara miatt alakul ki és másodlagosan szájlégzéssel társul, mely az alap problémát tovább súlyosbítja.

 

A szájlégzés beszédhibával, rossz alvással, koncentrációs nehézségekkel és figyelemzavarral társulhat.

Ezen panaszok közül kis páciensünknél még csak a szájlégzést és az esztétikai eltérést tapasztaltuk, tekintettel a korai felfedezési fázisra.

Az első konzultáció még 2018-ban történt, ekkor státuszfelmérést végeztünk, megbeszéltük a terápia lehetőségeit és felmértük a panaszokat.

A kezelést egy myofunkcionális trénerrel  kezdtük. Ez a készülék alkalmas arra, hogy használatakor a szájlégzés gátlásával késztesse a szervezetet a helyes fejlődési irány felé.

 

Fontos, hogy odafigyeljünk a készülék megfelelő használatára!

Legalább napi 12 órát kell viselni, természetesen ebbe az alvás időtartama is beletartozik. Ez a fázis nagyjából egy évig tartott.

Ezt követően egy akkor hazánkban még úttörőnek számító kezelési módot választottunk, az úgynevezett 4X2 készüléket.

Ez egy részleges, rögzített fogszabályozó készülék, ami azt jelenti, hogy felső fogsor 4 maradandó metszőfogára és a két első maradandó rágófogra kerülnek fel a bracketek.

Érdekesség, hogy kis páciensünk ekkor, és még ma is a fogváltás periódusában van!

Készülékét 2-3 havonta kontrolláljuk és megfigyeljük megfelelően alakul-e folyamat. A készülék biztosítja a többi maradandó fog a helyét és egyúttal a nyitott harapás kezelését is elvégzi.

   

  Lilla esetében 1,5 éve tart ez az aktív fázis igen látványos eredménnyel.

 

A nyitott harapás szépen záródik, mind a páciens, mind édesanyja elégedett.

 

 

Ezzel a mérsékelt beavatkozással a természet erejét is magunk hasznára fordítva minimális további kezeléssel páciensünk problémája lassan teljesen megoldódik.

 

Dr. Nyiscsák Zoltán

fogszabályozó szakorvos, konzerváló fogászat

és fogpótlástan szakorvosa