Mit tegyek, ha kattog az állkapcsom?
Nem ritka, hogy pácienseink állkapocs kattogására, csattogására és csikorgására panaszkodnak ásításkor, beszéd közben, vagy rágáskor. A többség hajlamos ezt figyelmen kívül hagyni, mivel kezdetben nem feltétlenül jár fájdalommal. Azonban minél tovább hanyagoljuk, annál nehezebb megoldást találni rá a későbbiekben. De kezdjük az alapoknál, és ismerjük meg a mechanikáját.

Miért kattog az állkapcsom?
Az állkapocsízületnél két csont illeszkedik egymáshoz, a kettő között pedig egy porckorong található. Bizonyos esetekben ez a porckorong elmozdul a helyéről, amikor pedig kinyitjuk a szánkat, visszaugrik. Ez a jelenség eredményezheti a kattogást.

A probléma azonban akár rágóízületi, fogsorzáródási eltérésre is utalhat, vagy előfordulhat, hogy a fogak rágófelszínei nem megfelelően találkoznak egymással.

Berögzült szokásaink és a kattogó állkapocs kapcsolata

Kevésbé köztudott, hogy bizonyos szokások is befolyásolhatják a kattogó állkapcsot, ide tartozik például
– a túl gyakran és erősen rágott rágógumi
– a körömrágás
– az ajkak harapdálása
– a rendszeresen összeszorított állkapocs is.

Sőt, kamaszkorban akár a hirtelen növekedés hatására is megjelenhetnek a panaszok, melyek megnehezítik a gyermek mindennapjait. Az így kialakult tünetek azonban idővel megszűnhetnek.


Ne vegye félvállról a problémáit!
Felnőtt korban a tartós állkapocskattogás erős fájdalommal, rendszeres fej,- és nyakfájással, izomfájdalommal, és legvégső esetben a porc kiakadásával is járhat. Emiatt előfordulhat, hogy akár a páciens először fül-orr gégészeti rendelést keres fel, eredménytelenül.
A panaszok kezelése előtt tehát az első és legfontosabb lépés a kiváltó okok feltárása a megfelelő szakember segítségével, majd egy személyre szabott kezelési mód elkészítése.

Kezelési módok a fájdalommentes hétköznapokért
Az állkapocskattogás kezelése során a terápia célja, hogy az állkapocsízületet visszatérítsük a kényelmi, nyugalmi állapotába, ahol regenerálódni képes.

Erre többféle megoldás elérhető, a kiváltó októl függően:
– a régi fogpótlások lecserélése, a harapás beállítása
fogszabályozó kezelés
– speciális terápiás sín használata
manuálterápia,
– illetve sok esetben ezek kombinációjára van szükség.

Ha Ön is tapasztalt már hasonló kellemetlenséget, ne habozzon! Ingyenes fogszabályozási konzultációnkon megkeressük a probléma gyökerét, és segítünk elindulni a fájdalommentes hétköznapok útján!

Várjuk szeretettel! https://fogszabalyozasnyiregyhaza.hu/?m=seo

Kérjen visszahívást!

    Vélemény, hozzászólás?

    Your email address will not be published. Required fields are marked *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

    Post comment