Mennyi ideig tart a fogszabályzó készülék felhelyezése?

A rögzített fogszabályozó készülék felhelyezése általában 30-45 percet vesz igénybe. Természetesen ez függ a készülék típusától is, a csavarokkal rögzített gyorstágító készülék felszerelése ennél több időt, kb. egy órát igényel.

Első lépés a fogak megtisztítása, ezután ragasztóanyag segítségével felhelyezzük a bracketeket. Végül bekerül a bracketekbe a drótív, mely a fogak mozgatását végzi majd. Szükség szerint gumi- vagy fémligatúrákkal rögzítjük a drótívet.

Mi alapján határozza meg a fogszabályozási szakember, hogy mennyi ideig kell viselnem a fogszabályzó készüléket?

A válasz összetett. Alapvetően az elváltozás jellege a meghatározó. Fontos szempont továbbá a gyermek, esetleg felnőtt életkora, a fogszabályozó kezelés megkezdésének időpontja. Ezen túlmenően a kezelés típusa, mivel ezek fázisai és hossza eltérő lehet, továbbá a páciens aktív együttműködése.

Mennyi idő után látható az eredménye a fogszabályozásnak?

1-2 hónap szükséges ahhoz, hogy látható változást észleljenek a fogakon. Fogszabályozási szempontból az az ideális, ha fogak átlagosan 1 mm-t mozognak 1 hónap alatt. Így a szervezet rendjébe nem történik erőteljes beavatkozás.

Milyen gyakran kell kontrollra mennem a teljes időtartam alatt?

A kezelés aktív fázisa alatt 6 hetente javasoljuk a kontroll vizsgálatot. A befejezés után félévente, ezt követően szükség esetén. Természetesen egyéni eltérések lehetnek, illetve, ha bármilyen elváltozást, szokatlan dolgot tapasztal, érdemes mihamarabb kontrolláltatni.

Kérhetek díszítést a fogszabályzómra?

Amennyiben gumiligatúrára van szükség különböző színű ligatúragumik érhetők el, amivel akár „sormintát” is kirakhatunk a fogszabályzóra, hogy egyedivé tegyük. Sőt akár virág- vagy cicaformájú ligatúradíszekkel is szívesen kedveskedünk fiatal pácienseinknek.

Tényleg csak pépes ételeket ehetek, amíg viselem a fogszabályzót?

Természetesen nem. A rögzített fogszabályozó felhelyezését követő néhány napban a fogak elkezdik mozgásukat, elindul az átrendeződés. Ekkor érzékenyek lehetnek a rágásra, ezért javasolt a puha, pépes ételek fogyasztása. Ezt követően már kialakul egy egyensúlyi állapot, bármit ehet a páciens, akár almát is, azonban érdemesebb az ételt darabolva fogyasztani. Egy-egy aktiválás után ismét lehet mérsékelt mozgolódás, ekkor javasolt egy-két napra visszatérni a puha ételekhez.

Milyen ételekkel kell óvatosnak lenni, ha fogszabályzót visel?

A rögzített fogszabályozó kezelés kezdetén és a készülék igazítása után néhány napig érzékenység áll fenn, amit a fogak mozgása okoz. Ekkor javasoljuk a pépes, könnyen harapható ételek fogyasztását.

A későbbiekben ez az érzékenység megszűnik, de van néhány alapszabály, amit a kezelés teljes időtartama alatt érdemes szem előtt tartani.

 • Kerüljük a cukros, ragadós ételeket (karamella, olvadó cukorka), mert nemcsak a fogakon, de a fogszabályzón is szívesen megtapadnak, jó táptajt adva a baciknak és ezzel elindítva a fogszuvasodás folyamatát.
 • A cukros, szénsavas üdítőkkel hasonló a helyzet, itt még a savas közeg is elősegíti a fogak külső rétegének roncsolódását.
 • A nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztása alapvetően jótékony hatású a fogak öntisztulása szempontjából, azonban a magas savtartalmúakkal itt is óvatosnak kell lenni. Például, egy narancs elfogyasztását követően érdemes egy pohár vízzel öblíteni.
 • A keményebb ételek harapása nehézséget okozhat. Célszerű eldarabolni és kisebb részletekben elfogyasztani ezeket.

Mi a helyzet a kivehető készülékekel? Ezeket étkezés idején nem kell viselni. Arra azonban figyelni kell, hogy az étkezéseket követően alaposan meg kell tisztítani a fogakat, mielőtt azokra visszakerülne az eszköz.

Tényleg csak pépes ételeket ehetek, amíg viselem a fogszabályzót?

Természetesen nem. A rögzített fogszabályozó felhelyezését követő néhány napban a fogak elkezdik mozgásukat, elindul az átrendeződés. Ekkor érzékenyek lehetnek a rágásra, ezért javasolt a puha, pépes ételek fogyasztása. Ezt követően már kialakul egy egyensúlyi állapot, bármit ehet a páciens, akár almát is, azonban érdemesebb az ételt darabolva fogyasztani. Egy-egy aktiválás után ismét lehet mérsékelt mozgolódás, ekkor javasolt egy-két napra visszatérni a puha ételekhez.

Hogyan kell tárolni a kivehető fogszabályozó készülékeket?

Használatan kívül, megtisztított állapotban, szárazon, dobozban javasoljuk a készülék tárolását. A tisztításnál óvakodjanak a túlzott fertőtlenítéstől, hiszen ez a fogszabályozó anyagát károsíthatja, illetve használat alatt az Önök szervezetébe kerülhet. Tehát legyen a tisztítás alapos, de kíméletes.

Létezik-e bármi, ami tilos fogszabályzó viselésekor?

Szigorú tiltás nincs, de általánosságban elmondható, hogy érdemes minden ételt feldarabolni, főleg a keményebb dolgokat.

Aki már próbált fogszabályzóval egy almába harapni, érti a problémát…

Bölcsességfog műtét után felrakhatom az éjszakai fogszabályozót?

1-2 napot szükséges várni, amíg a sebgyógyulás elindul. Ezt követően nyugodtan használhatja a készüléket, már nem fog sem károsodást okozni, sem irritációt kiváltani.

Sportolhat-e fogszabályzóval?

Természetesen igen!

Ha bokszolni szeretne vagy valamilyen küzdősportot űz, kérjen fogvédőt fogorvosától. Bármilyen egyéb sportot korlátozás nélkül gyakorolhat.

Melyek azok a problémák a fogszabályzóval kapcsolatban, amelynél ajánlott minél hamarabb felkeresnek a kezelőorvosomat?

 • Ha a fogszabályzó ív túlcsúszott a fogakon és állandó irritációt képez a nyálkahártyán, mivel az akár nyálkahártyafekélyt és fertőzést is okozhat.
 • Ha a fogszabályozó ligatúra (vékony drót a fogszabályozó íven) kilazul, vagy leszakad.
 • Ha bármelyik bracket leesett, már nem annyira sürgető a helyzet. Ez kellemetlenséggel, sérülésveszéllyel nem jár, ekkor 2-3 héten belülre ajánlott időpontot egyeztetni.

Milyen fogkefe ajánlott és miért?

A legfontosabb a napi kétszeri alapos fogmosás és a lepedék eltávolítása. Mindenki saját tetszése szerint választhat a normál és az elektromos változatok közül. Léteznek speciálisan erre a célra kialakított fogkefe fejek is. A lényeg a rendszeres fogápolásban és nem a készülékben rejlik!

Fogszabályozás során mikor érdemes fogat húzatni vagy fogtömést készíttetni?

A fogszabályozó kezeléshez a mai korszerű szemlélet szerint általában csak a bölcsességfogak eltávolítása szükséges, ezt a kezelés megkezdése előtt célszerű elvégeztetni csakúgy, mint a fogak rendbetételét.

Ha a fogszabályozó kezelés közben romlik el egy fog olyan mértékben, hogy tömés szükséges, csak ideiglenes korrekció ajánlott, hiszen a fogak záródási felszíne a kezeléssel változik. A végleges fogfelszín kialakításával szükséges megvárni a kezelés végét.

Repülőtéri csekktolásnál vagy MRI vizsgálat során okozhat-e gondot a fogszabályozó?

A repülőtéri biztonsági vizsgálat során nem kell nehézségtől tartania, hiszen egyértelműen látható a készülék. Az MRI vizsgálat elvégezhetőségéről radiológus szakorvosa véleményét érdemes kikérnie, mivel számos tényezőt figyelembe kell vennie. Ha az ív eltávolítása is szükséges a vizsgálat elvégzéséhez, természetesen szívesen pácienseink segítségére vagyunk ebben.

Kell-e attól tartanom, hogy folyni fog a nyálam a fogszabályozó kezelés alatt?

A kivető készülékeknél az első néhány napban gyakran előfordul fokozott nyálelválasztás, azonban ahogy a szervezet alkalmazkodik az új helyzethez, ez megszűnik. A rögzített fogszabályozó kezelés során ez a jelenség nagyon ritka és maximum 1-2 napig tart.

Számíthatok-e beszédhibára a fogszabályozó viselése közben vagy után?

A rögzített készülék felhelyezését követő első napon még a nyelvnek meg kell szoknia az új szituációt, ekkor gyakori a beszéd megváltozása. Ez a második-harmadik napon nyom nélkül eltűnik. Sőt, a korábban beszédhibával küzdő páciensek a kezelés során egyre csökkenő hangképzési zavarról számolnak be, amit a kezelés során mi is örömmel tapasztalunk. Ehhez gyakran az arc struktúrájának pozitív megváltozása is társul.

Repülés során okozhat gondot a fogszabályozó?

Nem, bárki nyugodtan repülőre szállhat fogszabályozó készülékkel.

A ragasztóanyag hatással van a későbbiekben a fogzománcra?

A ragasztóanyag a kezelés végeztével teljes mértékben eltávolításra kerül, melyhez egy speciális, kíméletes gumi polírozófejet használunk. A későbbiekben semminemű elszíneződést vagy károsodást nem okoz.

Szájápolás fogszabályozás során

Bármilyen meglepő is a fogszabályzó ápolása nem igényel különleges eszközöket.

Elég egy normál fogkefe és bármilyen fogkrém, a lényeg az rendszerességben rejlik.

Ajánlott napi két alkalommal alaposan, minimum két percig fogat mosni és eltávolítani a szennyeződéseket a fogakról és a készülékről.

Magas savtartalmú gyümölcsök, például narancs, alma fogyasztását követően javasolt tiszta vízzel kiöblíteni a szájüreget.

A szájpad tágítók, hyrax típusú készülékek esetén különösen fontos a készülék alatti rész tisztán tartása, mert a meggyűlt lepedék ínygyulladáshoz, utóbbi pedig az íny túlburjánzásához vezethet.

Érdemes egy úgynevezett „utazó fogkefét” is beszerezni, hogy bármikor eltávolíthassuk a zavaró szennyeződéseket.

Fogselyemmel a nehezet elérhető részeket is meg tudjuk tisztítani, különösen a fogszabályzó és a fogzománc érintkező felületeit.

A fogszabályozás kezdeti szakaszában ajánlott viasz használata a kialakuló irritáció csökkentésére, melyet díjmentesen biztosítjuk pácienseinknek.

Fogszabályzóval nyaralás alatt

Tombol a nyár, sokan nyaralásukat töltik, így előfordulhat, hogy rendelőnktől távol adódik gond, hisz egy utazás mindig tartogathat meglepetéseket számunkra. Mi most néhány praktikát hoztunk, melyekkel felkészültebben indulhatnak útnak!

Természetesen minden itt leírt tanácsra igaz, hogy egyeztessünk előtte fogszabályozó szakorvosunkkal, aki az adott helyzetben személyre szabottan igazít útba bennünket!

 • Az egyik leggyakrabban előforduló nehézség, hogy kicsúszik a fogszabályozó ív a tubusból. Ez a kellemetlen érzésen kívül komoly nyálkahártya irritációval és sérüléssel járhat. Ha az egyik oldalon hosszú a drót, egy szemöldökcsipesszel óvatosan húzzuk át az ívet a másik oldalra.
 • Szintén komoly sérülést okozhat, ha fogszabályozó ligatúra (vékony drót a fogszabályozó íven) kilazul, vagy leszakad. Egy csipesszel vissza lehet bújtatni az ív alá, vagy ha mégsem sikerül, akkor egy lábköröm vágására alkalmas ollóval könnyen visszavághatjuk, míg szakemberhez nem fordulunk.
 • Ha valamelyik bracket leesett, nem kell aggódni, 2-3 héten belül nyugodtan vissza tudjuk helyeztetni a fogszabályozó orvosunkkal, addig nem fog problémát okozni.
 • Amennyiben a készülék valahol felsértette az orca vagy az ajak belső felszínét a készülék felhelyezésekor kapott viaszból az irritációt okozó területre egy kis gömböcskét tehetünk. A viasz étkezésnél, fogmosásnál leeshet, amit új viaszdarabbal pótolhatunk. Nem kell aggódnunk, a viasz teljesen természetes, semmilyen problémát nem okoz az emésztőrendszer számára.