A fogszabályozás utóélete, milyen teendőink vannak, ha már lekerült a fogszabályozó?

A kezelés a készülék eltávolításával nem ér véget. Az elért eredményt meg is kell tartani, hiszen a fogak hajlamosak az eredeti állapotba való visszarendeződésre. Érdemes tudni, hogy a fogak egész életünk során mozognak, akár volt fogszabályozó kezelésünk, akár nem. 

A rögzített készülék eltávolítását követően minden esetben szükség van egy úgynevezett retenciós készülékre, ami stabilizálja az elért állapotot, illetve tükrözi mi volt a fogszabályozó kezelés végállapota.

 A stabilizálás történhet kivehető, vagy a fogak belső felületére rögzített kisméretű készülékkel. A fogszabályozást megtartó fázis a kezelés szerves részét képezi, és nem elhagyható! A további odafigyelés és retenció elmulasztása esetén megvan az esély arra, hogy a fogszabályzásra fordított idő, energia elvész. 

A kivehető készüléket, az úgynevezett retenciós sínt heti egy-két két alkalommal érdemes használni, egyrészt az állapot stabilizálása érdekében, másrészt ellenőrzésképpen, hogy a fogak mozgolódtak-e? Fontos tudni, hogy legalább évi egy alkalommal érdemes kontroll vizsgálatra jelentkezni fogszabályozó szakorvosunknál. Azonban, ha bármilyen változást észlelünk, vagy fogeltávolítás, esetleg pótlás történt érdemes haladéktalanuk felkeresni, hogy gyönyörű mosolyunk megmaradjon!

A fogszabályzó levétele után minden esetben fehérítik a fogakat?

Természetesen nem. A fogszabályozó készülék levételekor egy dentálhigiéniai tisztítást végzünk, mellyel eltávolítjuk a ragasztóanyag maradványait és letisztítjuk a fogakat, hogy visszanyerjék természetes állapotukat. Már ettől a kezeléstől is világosabbá, üdébbé válik a fogfelszín. Ha az így elért eredmény még nem tökéletes felajánljuk páciensünknek a fogfehérítés lehetőségét is, de csak 18 éves kor felett.

Mire figyeljek, ha nem szeretném, hogy elmozduljanak a fogaim, miután lekerül a fogszabályzó?

A fogszabályozás befejezésekor minden páciens kap egy retenciós készüléket, amit ezt követően alvásidő alatt viselnie kell. Az első fél évben érdemes minden éjszaka hordani, később ezen lehet ritkítani. Kontrollra félévente egyszer várjuk vissza pácienseinket, mivel a fogak mozoghatnak a későbbiekben is, akár egy fogeltávolítás, vagy egy fogtömés kapcsán.

Egy korábbi fogszabályozó készüléket lehet-e használni évekkel később?

Természetesen nem, mivel ezek egyszer használatos készülékek és sok esetben egyediek is.

A kivehető készülékeken használat során átalakításokat is végzünk, melyek már nem rekonstruálhatók.