Fájdalmas-e a fogszabályozás?

Alapvetően a fogszabályozó kezelés nem jár fájdalommal, azonban a fogak mozgatása az első időkben kellemetlen lehet. Ilyenkor javasoljuk pépes ételek fogyasztását, illetve szükség esetén enyhe fájdalomcsillapító alkalmazását. Utóbbira azonban igen ritkán kerül sor. 2-3 nap alatt a szervezet alkalmazkodik az új helyzethez, ahogyan mi is.

Elmúltam 18, nekem már túl késő?

Természetesen nem, amíg valakinek saját fogai vannak, addig van mit szabályozni. Legidősebb páciensünk elmúlt 60, amikor megkapta fogszabályozó készülékét.

Milyen fogszabályozó készülékek léteznek?

Manapság igen sok lehetőség közül választhatnak. Rendelőnkben igyekszünk a legoptimálisabb kezelést kínálni, figyelembe véve az életkort, a fogazati eltérést és páciensünk életmódját is. Palettánkon a teljesség igénye nélkül a kivehető fogszabályozó készülékektől, a rögzített készülékekig, a láthatatlan kezelésen át számtalan típus és ezek kombinációja is elérhető.

Mi alapján választja ki az orvos, hogy milyen készülékre van szükség?

Alapvetően a fogazati eltérés típusa és páciens kora a meghatározó.

Kell valamit vinnem az első konzultációra?

Igen, ha korábban készült röntgen vagy CT felvétel a fogakról. Illetve, ha előzőleg fogszabályozó kezelésben részesült az erről kapott dokumentáció, röntgen, gipszminta.

Mennyi időt vesz igénybe az első konzultáció?

Az első találkozás alkalmával egy fogászati vizsgálat történik, valamint átbeszéljük a problémát, ami miatt hozzánk fordult a páciens. Továbbá készül egy gipszlenyomat. Mindez kb. fél órát vesz igénybe. Ezt követően röntgen vizsgálatra irányítjuk a beteget, ahol panoráma felvétel és teleröntgen készül. Ennek eredményével egy ismételt konzultáció történik, amelynek során felállításra kerül a kezelési terv, amelyet részletesen ismertetünk, és felvázoljuk a kezelési lehetőségeket, amelyek közül a páciens választhat.

Mi alapján határozza meg a fogszabályozási szakember, hogy mennyi ideig kell viselnem a fogszabályozót?

A válasz összetett. Alapvetően az elváltozás jellege a meghatározó. Fontos szempont továbbá a gyermek, esetleg felnőtt életkora, a fogszabályozó kezelés megkezdésének időpontja. Ezen túlmenően a kezelés típusa, mivel ezek fázisai és hossza eltérő lehet, továbbá a páciens aktív együttműködése.

Tényleg csak pépes ételeket ehetek, amíg viselem a fogszabályozót?

Természetesen nem. A rögzített fogszabályozó felhelyezését követő néhány napban a fogak elkezdik mozgásukat, elindul az átrendeződés. Ekkor érzékenyek lehetnek a rágásra, ezért javasolt a puha, pépes ételek fogyasztása. Ezt követően már kialakul egy egyensúlyi állapot, bármit ehet a páciens, akár almát is, azonban érdemesebb az ételt darabolva fogyasztani. Egy-egy aktiválás után ismét lehet mérsékelt mozgolódás, ekkor javasolt egy-két napra visszatérni a puha ételekhez.

Milyen gyakran kell kontrollra mennem a teljes időtartam alatt?

A kezelés aktív fázisa alatt 6 hetente javasoljuk a kontroll vizsgálatot. A befejezés után félévente, ezt követően szükség esetén. Természetesen egyéni eltérések lehetnek, illetve, ha bármilyen elváltozást, szokatlan dolgot tapasztal, érdemes mihamarabb kontrolláltatni.

Mennyi ideig tart a fogszabályzó készülék felhelyezése?

A rögzített fogszabályozó készülék felhelyezése általában 30-45 percet vesz igénybe. Természetesen ez függ a készülék típusától is, a csavarokkal rögzített gyorstágító készülék felszerelése ennél több időt, kb. egy órát igényel. 

Első lépés a fogak megtisztítása, ezután ragasztóanyag segítségével felhelyezzük a bracketeket. Végül bekerül a bracketekbe a drótív, mely a fogak mozgatását végzi majd. Szükség szerint gumi- vagy fémligatúrákkal rögzítjük a drótívet.

Kérhetek díszítést fogszabályzómra?

Amennyiben gumiligatúrára van szükség különböző színű ligatúragumik érhetők el, amivel akár „sormintát” is kirakhatunk a fogszabályzóra, hogy egyedivé tegyük. Sőt akár virág- vagy cicaformájú ligatúradíszekkel is szívesen kedveskedünk fiatal pácienseinknek.

Vannak olyan esetek, amikor valakinek nem lehet fogszabályzója?

Alapvetően ellenjavallt a fogszabályozás nem megfelelő szájhigiénia esetén. Továbbá vannak olyan speciális betegségek, amelyekben a fogak mozgatása a foggyökér felszívódásával járhat, ilyenkor szintén nem lehet fogszabályozást alkalmazni.

Ki kell-e húzni a bölcsességfogakat fogszabályozás előtt?

Általában a fogszabályozó kezelések megkezdése előtt célszerű a bölcsességfogak eltávolítása. 

Érdekes tény, hogy a még át nem tört, a szájüregben nem látható bölcsességfogak is számtalan fogazati eltérést, ízületi problémát okozhatnak. Ezek időben történő eltávolításával a későbbi fogtorlódások, nyitott harapás, aszimmetrikus állkapocs fejlődés elkerülhetővé válhatnak.

A fogszabályozó kezelés megkezdésekor panoráma röntgenfelvétel is készül, melyen ellenőrizzük a bölcsességfogak meglétét, helyzetét és esetleges fejlődési variációit. Ezek alapján döntünk a bölcsességfogak további sorsáról.

Létezik-e olyan eset, amikor a fogszabályozás kifejezetten sürgős?

Igen. Buldogharapás (amikor az alsó fogsor a felső elé zár), illetve nyitott harapás esetén (amikor a két fogsor látszólag zárt helyzete ellenére is rés van a fogak között) nem érdemes késlekedni. Az időben elkezdett kezelés nagyon fontos, mivel ezek az állapotok folyamatosan romlanak és bizonyos esetekben rögzülhetnek is.

A fogszabályozó levétele után minden esetben fehérítik a fogakat?

Természetesen nem. A fogszabályozó készülék levételekor egy dentálhigiéniai tisztítást végzünk, mellyel eltávolítjuk a ragasztóanyag maradványait és letisztítjuk a fogakat, hogy visszanyerjék természetes állapotukat. Már ettől a kezeléstől is világosabbá, üdébbé válik a fogfelszín. Ha az így elért eredmény még nem tökéletes felajánljuk páciensünknek a fogfehérítés lehetőségét is, de csak 18 éves kor felett.

Mikor vigyem gyermekemet fogszabályozási konzultációra?

Akár óvodás kor végén vagy iskolakezdés előtt ajánlott minden gyermek fogászati átvizsgálása fogszabályozás szempontjából is. Téves az a nézet, hogy a fogszabályozó kezelést csak fogváltás után lehet elkezdeni. Számtalan olyan esettel találkozom, amikor a fogváltás kezdetén egy egyszerű, tervezett kezeléssel, a fogváltás lehetőségeit is kihasználva súlyos problémákat kerülhetünk el.

Ha észleli, hogy gyermeke fogai nem szimmetrikusan bújnak elő, kuszának látja, keressen fel szakembert.

Ha gyermeke horkol, kialvatlan, esetleg nappal figyelmetlen szintén állhat fogazati eltérés a háttérben.

Milyen árulkodó jelei vannak, ha valakinek fogszabályozásra van szüksége?

Ha egy fogszabályozó szakorvos megpillant egy arcot, már első ránézésre tudja, van-e valamilyen fogazati eltérés. De mit figyeljen egy laikus szemlélő, mit vegyen szemügyre magán vagy gyermekén? Összegyűjtöttünk néhány árulkodó jelet, amit a tükörbe pillantva bárki megfigyelhet önmagán:

 • a fogak szabálytalan elhelyezkedése, az egyik oldalon több fog van, esetleg egyik-másik kifelé vagy befelé dől
 • a középvonal eltolódását észleli, azaz, ha a két nagymetsző közé egy egyenest állít az nem esik egybe az arc szimmetriatengelyével
 • az arcot nem találjuk szimmetrikusnak, az orr alatti terület aránytalanul kisebbnek tűnik
 • ha a fogak között szembetűnő rést észlelünk
 • a két fogsort összezárva az alsó állkapocs a felső elé ugrik, utóbbi már gyermekkorban is látható, ilyen esetben érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni

Beszédhibák, selypítés, hangképzési zavar, hátterében is gyakran áll harapási rendellenesség. 

Ma már tudjuk, hogy a gerinc, a koponya és a fogazat egy összehangolt együtt működő egységet alkot. Ebből kiindulva logikusnak tűnik, hogy bizonyos tartási rendellenességek, pl. egyik váll lejjebb áll, mint a másik stb., hátterében is érdemes fogazati differenciákat keresni.

A gyermekkori horkolás nem tévesztendő össze a felnőtt korban előfordulóval, mivel ez korántsem normális jelenség. Gyakran szájlégzés áll a háttérben, mely szintén állcsonti problémára mutat.

Milyen problémákkal találkozunk leggyakrabban a mosolyszépítés kapcsán?

Amikor gyönyörű, új mosolyt szeretnénk adni páciensünknek számos akadályba ütközhetünk. A komplex esztétikai kezelést érdemes felméréssel kezdeni és kezelési tervet felállítani. 

A régi, elszíneződött, esetlegesen már elhasználódott tömések cseréje elengedhetetlen a fogak egészségének megőrzése szempontjából. Esetlegesen gyökérkezelés is indokolt lehet. 

Amennyiben a fogak helyzete nem megfelelő, a fogak torlódottan állnak vagy a harapás nem ideális fogszabályozó kezelés válhat szükségessé, akár egy fogpótlás előkészítéséhez is. Ritka esetekben a foghúzás is elkerülhetetlenné válik. Érdemes erre időt szánni, mivel hosszú távon a kozmetikai restaurációk törését, repedését okozhatja. 

Ha a fogak körül az íny gyulladt, feszes, az egészséges íny eléréséhez – mely épp olyan fontos az egészséges mosolyhoz, mint a fehér fogak – fogínykezelésekre van szükség, amely fogászati lézer alkalmazásával elvégezhető. Szép formájú fogakat nem csak fogpótlás alkalmazásával érhetünk el, hanem lézeres ínyplasztika segítségével is, az eredmények magukért beszélnek!

Milyen ételekkel kell óvatosnak lenni, ha fogszabályzót visel?

A rögzített fogszabályozó kezelés kezdetén és a készülék igazítása után néhány napig érzékenység áll fenn, amit a fogak mozgása okoz. Ekkor javasoljuk a pépes, könnyen harapható ételek fogyasztását.

A későbbiekben ez az érzékenység megszűnik, de van néhány alapszabály, amit a kezelés teljes időtartama alatt érdemes szem előtt tartani.

 • Kerüljük a cukros, ragadós ételeket (karamella, olvadó cukorka), mert nemcsak a fogakon, de a fogszabályzón is szívesen megtapadnak, jó táptajt adva a baciknak és ezzel elindítva a fogszuvasodás folyamatát.
 • A cukros, szénsavas üdítőkkel hasonló a helyzet, itt még a savas közeg is elősegíti a fogak külső rétegének roncsolódását.
 • A nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztása alapvetően jótékony hatású a fogak öntisztulása szempontjából, azonban a magas savtartalmúakkal itt is óvatosnak kell lenni. Például, egy narancs elfogyasztását követően érdemes egy pohár vízzel öblíteni.
 • A keményebb ételek harapása nehézséget okozhat. Célszerű eldarabolni és kisebb részletekben elfogyasztani ezeket.

Mi a helyzet a kivehető készülékekel? Ezeket étkezés idején nem kell viselni. Arra azonban figyelni kell, hogy az étkezéseket követően alaposan meg kell tisztítani a fogakat, mielőtt azokra visszakerülne az eszköz.

Van-e szükség a fogszabályozáshoz érzéstelenítésre?

Nincs. Hiszen sem a rögzített fogszabályozó felhelyezése, sem az aktiválások, sem a leszerelés nem jár fájdalommal.

A fogszabályozó készülék felhelyezésekor első lépésként letisztítjuk és leszárítjuk a fogakat, ezt követően ragasztó segítségével egyesével felhelyezzük a bracketeket. A megfelelő pozícióba illesztjük, majd egy speciális lámpával megvilágítjuk. Ezután következik az ív behelyezése, ami szintén nem fájdalmas.

Az aktiválás a fogszabályozó készülék ellenőrzését, állítását, ívek és gumik cseréjét, esetleg a bracket újra pozícionálást vagy csak ellenőrzést jelent, amely szintén fájdalommentes.

A kezelés végén a fogszabályozó leszerelése történik. Először az ívet távolítjuk el, majd egy speciális fogóval a bracketeket is lepattintjuk. Ennek fura hangja van, de fájdalommal nem jár. Ezt követi egy dentálhigiéniai kezelés, hogy a fogak visszanyerjék eredeti szépségüket.

A rendelőben csak a páciens tartózkodhat vagy a kísérő is?

Természetesen mind gyermek-, mind felnőtt korú pácienseinkkel bent tartózkodhat a rendelőben a kísérő a kezelés teljes időtartama alatt.

Hogyan kell tárolni a kivehető fogszabályozó készülékeket?

Használatan kívül, megtisztított állapotban, szárazon, dobozban javasoljuk a készülék tárolását. A tisztításnál óvakodjanak a túlzott fertőtlenítéstől, hiszen ez a fogszabályozó anyagát károsíthatja, illetve használat alatt az Önök szervezetébe kerülhet. Tehát legyen a tisztítás alapos, de kíméletes.

Külső vagy belső fogszabályozó mellett döntsünk?

A rögzített fogszabályozó készülék kerülhet a fogak külső vagy belső felszínére is. Miután pedig megszületik bennünk az elhatározás, hogy belevágunk a fogszabályozó kezelésbe érthető módon elmélázunk azon, melyik típust válasszuk a felkínált lehetőségek közül.
Milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár az egyik vagy a másik megoldás?
– A belső vagy más néven linguális fogszabályzó kívülről teljesen láthatatlan, mivel a fogak nyelv felőli oldalán van rögzítve. Viszont ebből adódnak a nehézségei is. A belső fogfelszínre felhelyezett bracketek kialakítása és felhelyezése időigényesebb. Megszokása a nyelvirritáció miatt nehezebb és a beszédben is zavaróbb lehet. A kezelési idő a speciális helyzet miatt hosszabb, továbbá nem minden eltérés esetén használható. A speciális anyagszükséglet és hosszabb ráfordított idő miatt magasabb költséggel is jár.
– A külső fogszabályzó látható, még akkor is, ha a bracketek átlátszóak vagy apróbb méretűek. A kisebb irritáció miatt könnyebben megszokható, és a beszédben is kevésbé gátol. A kezelés időtartama rövidebb, gyorsabban lehet látványos eredményt elérni. Speciális esetek is megoldhatók segítségével, pl. különálló fogak „lehúzása, áthelyezése”. Alacsonyabb költséggel jár.
Döntésünk során mindenképp figyelembe kell vennünk az elváltozás anatómiáját és a páciens személyes élethelyzetét, munkáját. Rendelőnkben igyekszünk a legoptimálisabb lehetőségeket felkínálni!

Mire figyeljek, ha nem szeretném, hogy elmozduljanak a fogaim, miután lekerül a fogszabályozó?

A fogszabályozás befejezésekor minden páciens kap egy retenciós készüléket, amit ezt követően alvásidő alatt viselnie kell. Az első fél évben érdemes minden éjszaka hordani, később ezen lehet ritkítani. Kontrollra félévente egyszer várjuk vissza pácienseinket, mivel a fogak mozoghatnak a későbbiekben is, akár egy fogeltávolítás, vagy egy fogtömés kapcsán.

Létezik-e bármi, ami tilos fogszabályozó viselésekor?

Szigorú tiltás nincs, de általánosságban elmondható, hogy érdemes minden ételt feldarabolni, főleg a keményebb dolgokat.
Aki már próbált fogszabályzóval egy almába harapni, érti a problémát…

Egy korábbi fogszabályozó készüléket lehet-e használni évekkel később?

Természetesen nem, mivel ezek egyszer használatos készülékek és sok esetben egyediek is.
A kivehető készülékeken használat során átalakításokat is végzünk, melyek már nem rekonstruálhatók.

Milyen esetekben javasolt csak a felső vagy csak az alsó fogsor szabályozása?

Mivel a két állkapocs párban helyezkedik el és egymással szoros kapcsolatban áll, ezért igen ritkán fordul elő, hogy a két fogsor szabályozására külön van szükség. Ilyen egyedi eset, amikor korábban már megtörtént a fogszabályozó kezelés és csak minimális visszamaradt eltérést szükséges korrigálni.

Bölcsességfog műtét után felrakhatom az éjszakai fogszabályozót?

1-2 napot szükséges várni, amíg a sebgyógyulás elindul. Ezt követően nyugodtan használhatja a készüléket, már nem fog sem károsodást okozni, sem irritációt kiváltani.

Mennyi idő után van látható eredménye a fogszabályozásnak?

1-2 hónap szükséges ahhoz, hogy látható változást észleljenek a fogakon. Fogszabályozási szempontból az az ideális, ha fogak átlagosan 1 mm-t mozognak 1 hónap alatt. Így a szervezet rendjébe nem történik erőteljes beavatkozás.

Létezik-e a fogszabályozásnak alternatívája?

A válasz sajnos nem. Még nem találtak fel olyan alternatív megoldást, amellyel a fogszabályozás elkerülhető.

Léteznek azonban úgynevezett láthatatlan eljárások, például sínes kezelések vagy a fogsor belső oldalára rögzített készülék. Bizonyos esztétikai hibák javíthatók protetikai eljárással, csiszolással, pótlással, azonban ez a megoldás a harapással kapcsolatos problémákat nem oldja meg.

Szabályossá válhat-e a fogsor magától, egyszerűen attól, ahogy az ember nő, idősödik?

Sajnos nem.

Sőt, bizonyos eltérések, például a bulldogharapás vagy a frontfogak területén fellépő torlódás az idő előrehaladtával csak rosszabbodik. A kezelés egyre nehezebbé és hosszabbá válik.

Sportolhat-e fogszabályozóval?

Természetesen igen!

Ha bokszolni szeretne vagy valamilyen küzdősportot űz, kérjen fogvédőt fogorvosától. Bármilyen egyéb sportot korlátozás nélkül gyakorolhat.

A korábbi éjszakai fogszabályozási élményemhez képest mennyivel rosszabb vagy jobb egy fix készülék?

A fix készülék kevesebb helyet foglal el a szájban, könnyebb a hozzászokás, kényelmesebb a „viselése” és nincs „műanyag” íze sem. A kivehető fogszabályzó készülék nincs rögzítve a fogakra, így az bármikor eltávolítható. Azonban ebben rejlik a kezelés nehézsége is, mivel hajlamosak vagyunk kényelmi szempontból nem megfelelő ideig viselni. A kivehető készülék ára lényegesen kedvezőbb, de az alkalmazási területe jóval szűkebb, mint a fix készüléké.

A ragasztóanyag hatással van a későbbiekben a fogzománcomra?

A ragasztóanyag a kezelés végeztével teljes mértékben eltávolításra kerül, melyhez egy speciális, kíméletes gumi polírozófejet használunk. A későbbiekben semminemű elszíneződést vagy károsodást nem okoz.

Repülés során okozhat gondot a fogszabályozó?

Nem, bárki nyugodtan repülőre szállhat fogszabályozó készülékkel.

Számíthatok-e beszédhibára a fogszabályozó viselése közben vagy után?

A rögzített készülék felhelyezését követő első napon még a nyelvnek meg kell szoknia az új szituációt, ekkor gyakori a beszéd megváltozása. Ez a második-harmadik napon nyom nélkül eltűnik. Sőt, a korábban beszédhibával küzdő páciensek a kezelés során egyre csökkenő hangképzési zavarról számolnak be, amit a kezelés során mi is örömmel tapasztalunk. Ehhez gyakran az arc struktúrájának pozitív megváltozása is társul.

Kell-e attól tartanom, hogy folyni fog a nyálam a fogszabályozó kezelés alatt?

A kivető készülékeknél az első néhány napban gyakran előfordul fokozott nyálelválasztás, azonban ahogy a szervezet alkalmazkodik az új helyzethez, ez megszűnik. A rögzített fogszabályozó kezelés során ez a jelenség nagyon ritka és maximum 1-2 napig tart.

Repülőtéri csekkolásnál vagy MRI vizsgálat során okozhat-e gondot a fogszabályozó?

A repülőtéri biztonsági vizsgálat során nem kell nehézségtől tartania, hiszen egyértelműen látható a készülék. Az MRI vizsgálat elvégezhetőségéről radiológus szakorvosa véleményét érdemes kikérnie, mivel számos tényezőt figyelembe kell vennie. Ha az ív eltávolítása is szükséges a vizsgálat elvégzéséhez, természetesen szívesen pácienseink segítségére vagyunk ebben.

Más hatást érhetünk el kivehető fogszabályzóval?

A kivehető készülékeket általában előkezelés céljából használjuk, ritkán érhető el vele komplett eredmény. Életkori korlátai is vannak, hiszen csak gyermekkorban, a váltófogazaton alkalmazható, míg a rögzített készülék bármely életkorban választható.

Fogszabályozás során mikor érdemes fogat húzatni vagy fogtömést készíttetni?

A fogszabályozó kezeléshez a mai korszerű szemlélet szerint általában csak a bölcsességfogak eltávolítása szükséges, ezt a kezelés megkezdése előtt célszerű elvégeztetni csakúgy, mint a fogak rendbetételét.

❗️Ha a fogszabályozó kezelés közben romlik el egy fog olyan mértékben, hogy tömés szükséges, csak ideiglenes korrekció ajánlott, hiszen a fogak záródási felszíne a kezeléssel változik. A végleges fogfelszín kialakításával szükséges megvárni a kezelés végét.

Milyen fogkefe ajánlott és miért?

A legfontosabb a napi kétszeri alapos fogmosás és a lepedék eltávolítása. Mindenki saját tetszése szerint választhat a normál és az elektromos változatok közül. Léteznek speciálisan erre a célra kialakított fogkefe fejek is. A lényeg a rendszeres fogápolásban és nem a készülékben rejlik!

Melyek azok a problémák a fogszabályzóval kapcsolatban, amelynél ajánlott minél hamarabb felkeresnem a kezelőorvosomat?

 • Ha a fogszabályzó ív túlcsúszott a fogakon és állandó irritációt képez a nyálkahártyán, mivel az akár nyálkahártyafekélyt és fertőzést is okozhat.
 • Ha a fogszabályozó ligatúra (vékony drót a fogszabályozó íven) kilazul, vagy leszakad.
 • Ha bármelyik bracket leesett, már nem annyira sürgető a helyzet. Ez kellemetlenséggel, sérülésveszéllyel nem jár, ekkor 2-3 héten belülre ajánlott időpontot egyeztetni.