fogászati státusz felmérés: Az első személyes konzultáció alkalmával felmérjük:

– az arc morfológiáját és szimmetriáját

– a fogak helyzetét

– az állkapcsok egymáshoz való viszonyát, a harapás típusát

-a fogak állapotát

– a páciens tartását, a fejnek a gerincoszlophoz viszonyított helyzetét. Beleegyezés esetén fotódokumentáció készül a kiinduló helyzetről.

teleröntgen, panoráma, PA felvétel: A koponya különböző irányú röntgen felvételei, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy minél pontosabb képet kapjunk az Ön fogainak kiinduló helyzetéről. 

fogászati lenyomatvétel: Egy műanyagból készült „kanalat” – ami inkább egy patkóra hasonlít – megtöltünk lenyomatanyaggal, majd ráhelyezzük az alsó, illetve felső fogsorra. Ez az anyag néhány perc alatt megszilárdul, pontosan megmutatva a fogak elhelyezkedését, formáját és magasságát. Ezt követően kiöntjük a fogsor mintáját gipszből. Fájdalommentes és gyors eljárás.

kezelési terv: Fenti vizsgálatok összességéből állítjuk össze a személyre szabott kezelési javaslat tervét. Közösen átbeszéljük a lehetőségeket, és kiválasztjuk azt a kezelési módszert, amely a legkorszerűbb szakmai irányelvek alapján idomul az Ön egyedi adottságaihoz, esztétikai ízléséhez és illeszkedik az Ön napi életritmusához.

Rögzített (multibond) fogszabályozó készülékek-külső rögzítéssel

A fogak külső felszínén kerülnek rögzítésre a bracketek. Ezek készülhetnek fémből, porcelánból, illetve léteznek ezek önligírozó változatai is. A bracketekre kerül az ív, ami a fogak mozgatásához szükséges. A kezelés folyamán a lágyabb ívektől haladunk az egyre erősebbek felé. Kiegészítésként gumiligatúra is alkalmazható.

Lingual technika, “belső” fogszabályozás

Olyan rögzített fogszabályozó, ahol a bracketek és a drótívek a fogak belső, nyelv felőli felszínén vannak elhelyezve. Kívülről nem látható. Viseletük először kényelmetlen lehet, de később megszokható. Általában hosszabb a kezelési idő és a tisztán tartása nagyobb odafigyelést igényel.

Láthatatlan fogszabályozás- aligner típusú fogszabályozó

A páciens fogazatáról vett lenyomat alapján egyénre szabott átlátszó sínek készülnek, melyeket a legalább napi 20 órában ajánlott viselni. A kezelés ideje és a sínek száma függ a kezdeti rendellenesség mértékétől. 

Funkcionális tréner

Első ránézésre egy egyszerű gumidarabnak tűnő kivető fogszabályozó készülék, mely fontos szerepet játszik a gyermekkori fogszabályozásban. Már 5 éves kortól alkalmazható. Jó hatással van a szájlégzésről az orrlégzésre való visszaszoktatásban, a megfelelően széles és kerek fogív beállításában és az ajakizmok megfelelő funkcióinak elérésében. 

Hyrax készülék

A rögzített fogszabályozás bevezető szakasza lehet, mellyel a felső állcsontot tágítjuk. A rágófogakra helyezzük fel a készüléket, amelyet minden nap aktiválni szükséges, ebben a szülők együttműködését kérjük. A kezelés ezen aktív szakasza néhány hetet igényel, majd egy kb. 3 hónapos várakozó időszak követ. Használata pubertáskor előtt javasolt.

Hybrid Hyrax készülék.

Ez egy olyan korszerű megoldás, amelynek során a szájpadra rögzítjük a tágító készüléket. Ez járhat némi kellemetlenséggel, de néhány nap alatt jól tolerálható. 2-3 hétig tágítjuk a felső állcsontot, majd 5 hónap stabilizáslás következik. Ez idő alatt a kiegészítő rögzített fogszabályzó is felkerül.

A fogszabályozás szakvizsgálat általában már nem az első fogorvosi vizsgálat kis pácienseink életében. Ennek ellenére mégis fontos, hogy beszéljük meg gyermekünkkel az ő nyelvén és életkorának megfelelően, hogy hová és miért jöttek, mi fog történni. Miben más ez, mint a korábbiak? Építsünk ki benne biztonság érzést és nyugalmat, hiszen bennünket is megnyugtat, ha tudjuk mi vár majd ránk!

Mikor legyen az első szakvizsgálat? 

Fontos lenne, hogy a gyermekek iskolakezdés előtt egy fogszabályozás szemléletű fogorvosi kontrollon essenek át, amely kiterjed a fogak és az állcsontok egymáshoz való viszonyának ellenőrzésére is. Természetesen, ha a szülő vagy az alapellátó kolléga korábban észlel problémát, akár korábban is sor kerülhet a vizsgálatra.

Mi történik az első vizsgálaton? 

Egy fogszabályozás alapvizsgálatot végzünk, ami a fogazat, az arc és a testtartás ellenőrzéséből áll. Semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel nem jár. Érdemes ezt tudatosítanunk a gyermekben, itt nem lesz szuri, fúró, tömés…

Ha elváltozást észlelünk röntgen vizsgálatra küldjük a pácienst és ennek eredményével hívjuk vissza. Ekkor megbeszéljük, mi a teendő, milyen lehetőségek közül tudnak választani. Nyugodtan megbeszélhetik otthon a gyermekükkel, hiszen a kezelés őt érinti és a döntést követően szeretettel várjuk vissza Önöket!

Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?

Körülbelül fél órát érdemes a konzultációra szánni.

Mit kell magukkal hozni?

Leginkább a gyermeket és a jókedvét! Ha van bármilyen korábbi fogászati röntgen felvétele, kezelési lapja, azokat érdemes elhozni.

Mennyibe kerül az első vizsgálat?

Az első fogszabályozás konzultáció ingyenes.

Nagyon megtévesztő a köznyelvben elterjedt elnevezés. A kivehető fogszabályzó készüléket napi 10-12 órán át szükséges viselni, ebbe az éjszakai alvás körülbelül 8 órája is beletartozik. Tehát a például a délután folyamán, iskola után is sarkaljuk gyermekünket arra, hogy hordja a készüléket. 

Milyen típusai léteznek?

Tágítócsavaros lemez és funkcionális készülék.

Hogyan is működik ez az eszköz? 

Beépített rugók, csavarok, palástok találhatók benne, amelyek helyet csinálnak a fogaknak és mérsékelten tágíthatják az állcsontot is. A fogakra és az állcsontokra a rugók, csavarok feszítése fejti ki az erőt. 

A funkciós készülék a fogak aktív mozgatása helyett a csontnövekedés irányításával segít harapást a megfelelő irányba terelni. A felső és alsó állcsonton egyszerre fejti ki a hatását, sőt akár az állcsontok egymáshoz való viszonyát is rendezheti.

Milyen életkorban a leghatékonyabb?

A korai fogváltás időszakában ajánlott. Lányoknál 12 éves korig, fiúknál általában 13 éves korig javasoljuk.

Milyen további lehetőségekkel segíthetjük a készülék munkáját?

Speciálisan kidolgozott légző- és tornagyakorlatok ajánlatosak. A készülék átadásakor egy CD-t vagy pendrive-ot kap a páciens, ezen megtalálhatók a javasolt feladatok.

Milyen gyakran szükséges kontrollra járni? 

6-8 hetente ajánljuk az orvosi kontrollt, ekkor a készüléket szükség szerint aktiváljuk. 

Átbeszéljük, napi hány órán át hordta a páciens a készüléket? Sikerült-e elsajátítani a légző- és tornagyakorlatokat? A motiváció erősítéséhez egy speciális napló vezetése is lehetséges.  

Praktikus tanácsok

A leghatékonyabb kezelés érdekében a gyermek növekedési fázisában fontos a legalább 12 órán keresztül történő viselés. A nyugalmi fázisban, amikor a nincs növekedés, elegendő a napi 10 óra is. 

A 10-12 órán át tartó fogszabályzó viselést nem kell a gyermeknek egyszerre teljesítenie, azonban fontos, hogy legyenek benne több órán át tartó időszakok. Például az iskolából hazatérve a kis páciens berakja a fogszabályzót, tanul vele. Amikor játszik, szaladgál, kiveszi. Ha olvas, pihen ismét beteszi. Vacsorázik, kiveszi. Tehát nem kell egyvégtében hordani, lehet kisebb szüneteket tartani! Az éjszakai, ezen belül a lefekvéstől éjfélig tartó időszak a legfontosabb, mert a növekedés ebben az alvási periódusban zajlik.

Felszerelés: A rögzített fogszabályozó kezelés során használatos bracketek (apró négyzet alakú eszköz) ragasztóval történő felhelyezése a fogakra, és az ívek bekötése.

Szeparáló vagy tágító: Gumigyűrűk, amelyek beférnek a fogak közé, és a fogászati gyűrűk felhelyezéséhez szükséges hely kialakítására szolgálnak. A fogszabályozó felhelyezése előtt néhány órával vagy egy-két nappal alkalmazzuk.

Fogszabályozó ív: Egy olyan huzal, amelyet a bracketek tartanak a helyén, és a fog mozgását irányító vezetősínként működik. Rendszeres cseréjével mozgathatók a fogak.

Ligatúra: Apró gumigyűrűk vagy fémdrótok, amelyek a fogszabályozó ívet a helyén tartják. A gumik többféle színben léteznek.

Aktiválás: A fogszabályozó készülék ellenőrzését, állítását jelenti. Ez lehet az ívek és gumik cseréje, a bracketek újra pozícionálása, de lehet csak egy kontroll is, amikor „látszólag” semmilyen változás nem történik a fogszabályzón. Utóbbinak is igen nagy szerepe van, mert ilyenkor ellenőrzi a fogszabályozó szakorvos, hogy minden rendben halad-e, szükség van-e beavatkozásra?

Fogászati viasz: Nem toxikus viasz, amelyet a bracketek vagy huzalok fölé tehet a páciens az irritáció enyhítésére. A fogszabályozó kezelés megkezdésekor ellátjuk vele pácienseinket.

Leszerelés: A fogszabályozó készülék eltávolítása és a fogak dentálhigiéniai tisztítása.

Helyfenntartó készülék: A rögzített fogszabályozó leszerelését követően a fogak stabilizálására szolgáló, kivehető készülék. Egyes esetekben rögzített helyfenntartó készüléket is alkalmazunk, amely általában az alsó vagy felső fogak hátsó részére felragasztott ív.