fogászati státusz felmérés: Az első személyes konzultáció alkalmával felmérjük:

 • az arc morfológiáját és szimmetriáját;
 • a fogak helyzetét;
 • az állkapcsok egymáshoz való viszonyát, a harapás típusát;
 • a fogak állapotát;
 • a páciens tartását, a fejnek a gerincoszlophoz viszonyított helyzetét. Beleegyezés esetén fotódokumentáció készül a kiinduló helyzetről.

teleröntgen, panoráma, PA felvétel: A koponya különböző irányú röntgen felvételei, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy minél pontosabb képet kapjunk az Ön fogainak kiinduló helyzetéről. 

fogászati lenyomatvétel: Egy műanyagból készült „kanalat” – ami inkább egy patkóra hasonlít – megtöltünk lenyomatanyaggal, majd ráhelyezzük az alsó, illetve felső fogsorra. Ez az anyag néhány perc alatt megszilárdul, pontosan megmutatva a fogak elhelyezkedését, formáját és magasságát. Ezt követően kiöntjük a fogsor mintáját gipszből. Fájdalommentes és gyors eljárás.

kezelési terv: Fenti vizsgálatok összességéből állítjuk össze a személyre szabott kezelési javaslat tervét. Közösen átbeszéljük a lehetőségeket, és kiválasztjuk azt a kezelési módszert, amely a legkorszerűbb szakmai irányelvek alapján idomul az Ön egyedi adottságaihoz, esztétikai ízléséhez és illeszkedik az Ön napi életritmusához.

Rögzített (multibond) fogszabályozó készülékek-külső rögzítéssel

A fogak külső felszínén kerülnek rögzítésre a bracketek. Ezek készülhetnek fémből, porcelánból, illetve léteznek ezek önligírozó változatai is. A bracketekre kerül az ív, ami a fogak mozgatásához szükséges. A kezelés folyamán a lágyabb ívektől haladunk az egyre erősebbek felé. Kiegészítésként gumiligatúra is alkalmazható.

Lingual technika, “belső” fogszabályozás

Olyan rögzített fogszabályozó, ahol a bracketek és a drótívek a fogak belső, nyelv felőli felszínén vannak elhelyezve. Kívülről nem látható. Viseletük először kényelmetlen lehet, de később megszokható. Általában hosszabb a kezelési idő és a tisztán tartása nagyobb odafigyelést igényel.

Láthatatlan fogszabályozás- aligner típusú fogszabályozó

A páciens fogazatáról vett lenyomat alapján egyénre szabott átlátszó sínek készülnek, melyeket a legalább napi 20 órában ajánlott viselni. A kezelés ideje és a sínek száma függ a kezdeti rendellenesség mértékétől. 

Funkcionális tréner

Első ránézésre egy egyszerű gumidarabnak tűnő kivető fogszabályozó készülék, mely fontos szerepet játszik a gyermekkori fogszabályozásban. Már 5 éves kortól alkalmazható. Jó hatással van a szájlégzésről az orrlégzésre való visszaszoktatásban, a megfelelően széles és kerek fogív beállításában és az ajakizmok megfelelő funkcióinak elérésében. 

Hyrax készülék

A rögzített fogszabályozás bevezető szakasza lehet, mellyel a felső állcsontot tágítjuk. A rágófogakra helyezzük fel a készüléket, amelyet minden nap aktiválni szükséges, ebben a szülők együttműködését kérjük. A kezelés ezen aktív szakasza néhány hetet igényel, majd egy kb. 3 hónapos várakozó időszak követ. Használata pubertáskor előtt javasolt.

Hybrid Hyrax készülék.

Ez egy olyan korszerű megoldás, amelynek során a szájpadra rögzítjük a tágító készüléket. Ez járhat némi kellemetlenséggel, de néhány nap alatt jól tolerálható. 2-3 hétig tágítjuk a felső állcsontot, majd 5 hónap stabilizáslás következik. Ez idő alatt a kiegészítő rögzített fogszabályzó is felkerül.

A fogszabályozás szakvizsgálat általában már nem az első fogorvosi vizsgálat kis pácienseink életében. Ennek ellenére mégis fontos, hogy beszéljük meg gyermekünkkel az ő nyelvén és életkorának megfelelően, hogy hová és miért jöttek, mi fog történni. Miben más ez, mint a korábbiak? Építsünk ki benne biztonság érzést és nyugalmat, hiszen bennünket is megnyugtat, ha tudjuk mi vár majd ránk!

Mikor legyen az első szakvizsgálat? 

Fontos lenne, hogy a gyermekek iskolakezdés előtt egy fogszabályozás szemléletű fogorvosi kontrollon essenek át, amely kiterjed a fogak és az állcsontok egymáshoz való viszonyának ellenőrzésére is. Természetesen, ha a szülő vagy az alapellátó kolléga korábban észlel problémát, akár korábban is sor kerülhet a vizsgálatra.

Mi történik az első vizsgálaton? 

Egy fogszabályozás alapvizsgálatot végzünk, ami a fogazat, az arc és a testtartás ellenőrzéséből áll. Semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel nem jár. Érdemes ezt tudatosítanunk a gyermekben, itt nem lesz szuri, fúró, tömés…

Ha elváltozást észlelünk röntgen vizsgálatra küldjük a pácienst és ennek eredményével hívjuk vissza. Ekkor megbeszéljük, mi a teendő, milyen lehetőségek közül tudnak választani. Nyugodtan megbeszélhetik otthon a gyermekükkel, hiszen a kezelés őt érinti és a döntést követően szeretettel várjuk vissza Önöket!

Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?

Körülbelül fél órát érdemes a konzultációra szánni.

Mit kell magukkal hozni?

Leginkább a gyermeket és a jókedvét! Ha van bármilyen korábbi fogászati röntgen felvétele, kezelési lapja, azokat érdemes elhozni.

Mennyibe kerül az első vizsgálat?

Az első fogszabályozás konzultáció ingyenes.

Nagyon megtévesztő a köznyelvben elterjedt elnevezés. A kivehető fogszabályzó készüléket napi 10-12 órán át szükséges viselni, ebbe az éjszakai alvás körülbelül 8 órája is beletartozik. Tehát a például a délután folyamán, iskola után is sarkaljuk gyermekünket arra, hogy hordja a készüléket. 

Milyen típusai léteznek?

Tágítócsavaros lemez és funkcionális készülék.

Hogyan is működik ez az eszköz? 

Beépített rugók, csavarok, palástok találhatók benne, amelyek helyet csinálnak a fogaknak és mérsékelten tágíthatják az állcsontot is. A fogakra és az állcsontokra a rugók, csavarok feszítése fejti ki az erőt. 

A funkciós készülék a fogak aktív mozgatása helyett a csontnövekedés irányításával segít harapást a megfelelő irányba terelni. A felső és alsó állcsonton egyszerre fejti ki a hatását, sőt akár az állcsontok egymáshoz való viszonyát is rendezheti.

Milyen életkorban a leghatékonyabb?

A korai fogváltás időszakában ajánlott. Lányoknál 12 éves korig, fiúknál általában 13 éves korig javasoljuk.

Milyen további lehetőségekkel segíthetjük a készülék munkáját?

Speciálisan kidolgozott légző- és tornagyakorlatok ajánlatosak. A készülék átadásakor egy CD-t vagy pendrive-ot kap a páciens, ezen megtalálhatók a javasolt feladatok.

Milyen gyakran szükséges kontrollra járni? 

6-8 hetente ajánljuk az orvosi kontrollt, ekkor a készüléket szükség szerint aktiváljuk. 

Átbeszéljük, napi hány órán át hordta a páciens a készüléket? Sikerült-e elsajátítani a légző- és tornagyakorlatokat? A motiváció erősítéséhez egy speciális napló vezetése is lehetséges.  

Praktikus tanácsok

A leghatékonyabb kezelés érdekében a gyermek növekedési fázisában fontos a legalább 12 órán keresztül történő viselés. A nyugalmi fázisban, amikor a nincs növekedés, elegendő a napi 10 óra is. 

A 10-12 órán át tartó fogszabályzó viselést nem kell a gyermeknek egyszerre teljesítenie, azonban fontos, hogy legyenek benne több órán át tartó időszakok. Például az iskolából hazatérve a kis páciens berakja a fogszabályzót, tanul vele. Amikor játszik, szaladgál, kiveszi. Ha olvas, pihen ismét beteszi. Vacsorázik, kiveszi. Tehát nem kell egyvégtében hordani, lehet kisebb szüneteket tartani! Az éjszakai, ezen belül a lefekvéstől éjfélig tartó időszak a legfontosabb, mert a növekedés ebben az alvási periódusban zajlik.

Felszerelés: A rögzített fogszabályozó kezelés során használatos bracketek (apró négyzet alakú eszköz) ragasztóval történő felhelyezése a fogakra, és az ívek bekötése.

Szeparáló vagy tágító: Gumigyűrűk, amelyek beférnek a fogak közé, és a fogászati gyűrűk felhelyezéséhez szükséges hely kialakítására szolgálnak. A fogszabályozó felhelyezése előtt néhány órával vagy egy-két nappal alkalmazzuk.

Fogszabályozó ív: Egy olyan huzal, amelyet a bracketek tartanak a helyén, és a fog mozgását irányító vezetősínként működik. Rendszeres cseréjével mozgathatók a fogak.

Ligatúra: Apró gumigyűrűk vagy fémdrótok, amelyek a fogszabályozó ívet a helyén tartják. A gumik többféle színben léteznek.

Aktiválás: A fogszabályozó készülék ellenőrzését, állítását jelenti. Ez lehet az ívek és gumik cseréje, a bracketek újra pozícionálása, de lehet csak egy kontroll is, amikor „látszólag” semmilyen változás nem történik a fogszabályzón. Utóbbinak is igen nagy szerepe van, mert ilyenkor ellenőrzi a fogszabályozó szakorvos, hogy minden rendben halad-e, szükség van-e beavatkozásra?

Fogászati viasz: Nem toxikus viasz, amelyet a bracketek vagy huzalok fölé tehet a páciens az irritáció enyhítésére. A fogszabályozó kezelés megkezdésekor ellátjuk vele pácienseinket.

Leszerelés: A fogszabályozó készülék eltávolítása és a fogak dentálhigiéniai tisztítása.

Helyfenntartó készülék: A rögzített fogszabályozó leszerelését követően a fogak stabilizálására szolgáló, kivehető készülék. Egyes esetekben rögzített helyfenntartó készüléket is alkalmazunk, amely általában az alsó vagy felső fogak hátsó részére felragasztott ív.

Mikor normális a harapás?

A száj csukott, nyugalmi állapotában a felső fogsor 1,5-2 mm-t takar az alsó fogsor fogaiból. Ebben az esetben nincs túlzott nyomás a fogakon és az állkapcsot sem terheli plusz erőhatás. Ettől az állapottól való bármilyen eltérés már rendellenesnek számít.

Melyek a leggyakoribb harapási rendellenességek?

Distál harapás: első ránézésre úgy tűnik, hogy a felső fogsor nagyon „kiáll”. Azonban az alsó állcsúcs helyzete mutatja azt, hogy az alsó fogsor hátrább csúszott helyzete okozza az eltérést.

Mélyharapás: a distál harapás egyik fajtája, amikor a felső metszőfogak az alsó fogakat teljesen elfedik.

Bulldogharapás: az alsó fogsor a felső fogsor előtt helyezkedik el.

Keresztharapás: akár egy fogat, de egy egész oldalt is érinthet. Ilyenkor az alsó fogsor ezen szakasza a felső előtt helyezkedik el.

Nyitott harapás: a hátsó vagy az elülső fogak nem találkoznak, ezáltal rés van köztük.

Élete első éveiben a legtöbb kisbaba szopja az ujját, sőt már magzati korban is megfigyelhető az ultrahang-felvételeken. A szopóreflex elengedhetetlen az arc és a száj izmainak fejlődéséhez, a helyes légzés és nyelés kialakulásához. Ezzel a mozdulatsorral nyugtatja, altatja magát a kisbaba, sőt még a fránya fogzási fájdalomra is jó hatással van!

4-5 éves korra azonban magától megszűnik a legtöbb kisded esetén, hiszen ilyenkor már másra használja a kezét, játszik vele, pakolászik…

Mikor okozhat gondot?

Ha 5-6 éves kor felett napi rendszerességgel, több órán át fennáll az ujjszopás. Ekkor nem csak a fogakra, hanem az állkapocs fejlődésére is kihathat. Kialakulhat az úgynevezett nyitott harapás, azaz amikor a felső és alsó állkapocs metszőfogai nem érintkeznek, illetve a nyelvlökéses nyelés, amikor beszéd során a nyelv mindig „előre kandikál” a két fogsor közé. Mindezek másodlagosan beszédfejlődési anomáliákat is okozhatnak.

Jó megoldást jelenthet ebben az életkorban a myofunkcionális tréner, melyet rendelőnkben is gyakorta alkalmazunk. Ez egy szilikonból készült patkó alakú eszköz, amelynek íveibe a felső és alsó fogsort illeszti a gyermek, majd az ajkakat becsukva szívja. Segítségével helyes irányba terelhetjük az állcsontok és a nyelés fejlődését, és nem utolsó sorban, ha a szájban van éjszaka a tréner a kis ujjacska már nem fér oda

Együtt vagy külön a beszédfejlesztés rögös útján?

Néhány speciális fogazati problémánál szükséges logopédus szakember bevonása a kezelésbe, az egyik ilyen eltérés a nyelvlökéses nyelés. Ebben az esetben a nyelv nem végzi el a szükséges felfelé irányuló mozdulatot, hanem a fogsorok közé csúszik, miközben nagy erőt fejt ki a fogakra és az izmok közötti egyensúly megborul. Rés alakul ki az alsó és a felső fogív között, ez pedig hangképzési és beszédfejlődési zavart okozhat.

Kihez forduljak ebben az esetben? A kezelés a fogszabályozó szakorvos és a logopédus együttes feladata.

Mi a megoldás? Mivel a felső állcsont általában szűk, és nincs elegendő hely a nyelv szabályos mozgása számára, ezért ennek tágításával érdemes kezdeni. Két megoldás közül lehet választani, az egyik egy szilikon tréner, a másik egy rögzített tágító készülék. A következő fázisban szükséges a logopédus közreműködése is a helyes nyelés és beszéd kialakításában.

A közös munka gyümölcse pedig a szép mosoly és beszéd együttese!

A fogszabályozó kezelés árát számos tényező befolyásolhatja

Fontos a kiinduló állapot, tehát a páciens fogazati eltérése és életkora. Ez határozza meg azt, hogy milyen típusú készülékekből tud majd választani, illetve, hogy az adott kezelés milyen hosszúságú lesz.

Érdemes néhány alapvető költségelemet figyelembe venni, amikor a fogszabályozó kezelések árát hasonítjuk össze:
 • az első konzultáció ára;
 • a kezelési terv összeállításának díja, amit a kezelés ára általában tartalmaz;
 • a készülék ára, amelyet a fogszabályozó készülék típusa határoz meg alapvetően, de ezen belül is lehetnek variációk, például a rögzített készüléknél a bracket lehet fémből vagy porcelánból;
 • az aktiválások és kontrollok ára, illetve, hogy ezeket milyen gyakran kell elvégeztetni;
 • a leszerelés ára, továbbá, hogy ez tartalmazza-e a dentalhigiéniai tisztítás és a retenciós készülék árát.

Ha ezen szempontokat figyelembe veszi döntése során, nem érheti meglepetés! Ne feledje, két fogívvel számoljon!

Kérdése van? Keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén vagy kérjen időpontot INGYENES fogszabályozási konzultációnkra!

Bármilyen meglepő is a fogszabályzó ápolása nem igényel különleges eszközöket.

Elég egy normál fogkefe és bármilyen fogkrém, a lényeg az rendszerességben rejlik.

Ajánlott napi két alkalommal alaposan, minimum két percig fogat mosni és eltávolítani a szennyeződéseket a fogakról és a készülékről.

Magas savtartalmú gyümölcsök, például narancs, alma fogyasztását követően javasolt tiszta vízzel kiöblíteni a szájüreget.

A szájpad tágítók, hyrax típusú készülékek esetén különösen fontos a készülék alatti rész tisztán tartása, mert a meggyűlt lepedék ínygyulladáshoz, utóbbi pedig az íny túlburjánzásához vezethet.

Érdemes egy úgynevezett „utazó fogkefét” is beszerezni, hogy bármikor eltávolíthassuk a zavaró szennyeződéseket.

Fogselyemmel a nehezet elérhető részeket is meg tudjuk tisztítani, különösen a fogszabályzó és a fogzománc érintkező felületeit.

A fogszabályozás kezdeti szakaszában ajánlott viasz használata a kialakuló irritáció csökkentésére, melyet díjmentesen biztosítjuk pácienseinknek.

1. „Azt hallottam, hogy fogszabályzáshoz biztosan ki kell húzni néhány fogamat.”

A korszerű fogszabályozás szemlélete szerint igyekszünk elkerülni a foghúzást, ha ez megoldható. Természetesen minden fogsor más, ezért előfordulhat, hogy szükség van húzásra, de ez ma már inkább ritka, mint általános.

2. „Azt mondják fájdalmas a kezelés és nagyon nehéz megszokni.”
A rögzített készülék felhelyezése fájdalommal nem jár. Ezt követően a fogak elkezdenek mocorogni, elindulnak a megfelelő helyre. Ez a „vándorlás” a fogak átmeneti meglazulásával és valóban kellemetlen érzéssel jár, de néhány nap után megszűnik, ahogyan 1-2 nap után a készülék meglétét sem vesszük már észre.
3. „Zavaró számomra a fogaim jelenlegi állapota, de nem szeretném senkinek sem mutogatni.”
Mi azért vagyunk, hogy Önnek ebben segítsünk! Hiszen már megette az első lépést és elindult a jó úton, amiben örömmel támogatjuk!
4. „Kiöregedtem már a fogszabályozásból, az csak a fiataloknak való!”
Amíg a páciensnek van saját foga, van mit szabályozni! Sőt a legtöbb fogpótláshoz is elengedhetetlen a fogak megfelelő záródási síkjának a vizsgálata és esetenként néhány fog szabályozása.
+1 „Nincs időm, hogy hetente fogorvoshoz járjak, és időpontokat egyeztessek.”

Nem igényel extrém időt a kezelés. Az első két konzultáció 2×30 percet vesz igénybe, mindezt azért, hogy a páciens lássa milyen problémáról van szó és legyen alkalma kérdezni. A rögzített készülék felhelyezése kb. 30-40 perc, és ezután már csak a 6-8 hetente végzett kontroll vizsgálat és aktiválás van hátra, ami általában nem több 10-15 percnél.

További kérdések esetén keressen bizalommal elérhetőségeink egyikén vagy jelentkezzen INGYENES fogszabályozási konzultációnkra!

Sokan kérdezték tőlünk, hogy csak gyermekek látogathatják-e ingyenes fogszabályozási konzultációnkat.

Természetesen minél előbb vesszük észre a problémát, annál nagyobb esély van a korrigálásra, de a Malomkerti Fogászatban felnőtt és gyermek pácienseinket egyaránt szeretettel várjuk. Igyekszünk mindenkinek megtalálni az ideális megoldást!

Célunk, hogy mindenki szívesen térjen be hozzánk életkortól függetlenül, és konzultációnk során minden kérdésükre választ kapjanak, legvégül pedig magabiztos mosollyal távozzanak!

Kattintson és kérjen időpontot MÉG MA, mi pedig hamarosan felkeressük!

A felnőtt magyar lakosság 80 százaléka érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben, ami azért jelentős, mert hazánkban ez a fogak elvesztésének fő oka. Az ínygyulladás pedig a fogágybetegség előfutára. Nem megfelelő szájhigiénia mellett bárkinél kialakulhat ínygyulladás, tinédzser korban pedig a hormonális változások méginkább elősegítik ezt.

A késő éjszakáig fent maradó kamaszok általában nem kelnek korán, így sokszor kihagyják a reggelit, netán a fogmosást is. A napközbeni cukros, szénavas italok és az alacsony rosttartalmú ételek sem kedveznek a fogaiknak. Ebben az életkorban gyakori a fogszabályozó kezelés, ekkor is gondot kell fordítani arra, hogy a készülék alatt ne romoljanak el a fogak.

Mindez elkerülhető napi kétszeri alapos fogmosással és időszakos dentálhigiéniai kezeléssel egybekötött fogorvosi kontrollal. Nagyon fontos a nyers, rágást igénylő ételek fogyasztása, ami egyéb jótékony hatásain túl a fogak természetes tisztításához is hozzájárul.

A tinédzserek szájápolása különösen fontos, hiszen ekkor sajátítják el leghatékonyabban a megfelelő fogápolási rutint, aminek köszönhetően akár életük végéig egészséges fogazattal büszkélkedhetnek.

állkapocs – A felső és az alsó állcsont együttese.

átfedés – A felső metszőfogak és az alsó metszőfogak fedése, ideális esetben 1-2 mm.

bölcsesség fog – A harmadik nagyőrlő, mely általában 16 éves kor felett tör elő. Korábban a felnőttkorba lépéssel kapcsolták össze, igen sok fogszabályozási probléma okozója.

bruxizmus – A fogak önkéntelen csikorgatása, összeszorítása. Legtöbbször alvás során jelentkezik, de ritkán éber állapotban is előfordul. Általában stresszel, feszültséggel magyarázzák, de sok esetben harapási rendellenesség áll a hátterében.

dentális okklúzió – Azt mutatja, hogy a felső fogak hogyan érintkeznek az alsó fogakkal. Lehet statikus és dinamikus helyzetét is vizsgálni.

első fogak – A négy metszőfog és a két szemfog. Ezek láthatók beszéd közben és ezeket használjuk az étel harapására, úgynevezett szaggatásra és tépésre.

egymást részlegesen fedő fogak – Helyhiány miatti torlódás esetén a fogak számára nincs elegendő hely, ezért részben takarják egymást.

Az első tejfogak általában 6 hónapos kor körül bújnak elő, ezek leggyakrabban az alsó fogsor két középső metszőfoga és 3 éves korig általában a legtöbb tejfog kinő, de a természet sokszor tartogat meglepetéseket!

A tejfogak fő funkciója, hogy a lehetővé tegyék az első szilárd étel elfogyasztását, de fontosak a beszéd, a hangok megformálásának tanulási folyamatában, illetve szerepet játszanak az állkapcsok megfelelő növekedésében is.

A korai ápolás nagyon fontos, mert az elhanyagolt tejfogak a kisded egész életére kihatással lehetnek. Ha a tejfogat ki kell húzni, nem képes fenntartani a helyet az állkapocsban a maradó fog számára. E miatt a későbbiekben a maradó fogaknak nem marad elég hely, fogtorlódás illetve egyéb más harapási rendellenesség alakulhat ki, melyet később fogszabályozással szükséges orvosolni.

Ha a tejfogak szuvasodásnak indult még akkor sincs semmi veszve! A szuvas fogrész eltávolítható és szükség esetén fogtömést is lehet alkalmazni.

Elengedhetetlen már kisdedkorban a fogak megfelelő ápolása, melyet sokáig együtt a szülővel játékosan, de alaposan kell végezni. Fontos a gyermekek rágásra való tanítása, igyekezzünk minél több nyers ételt megismertetni csöppségünkkel. Cukros üdítőket, tömény gyümölcslevet ne kínáljunk számára, hiszen a gyümölcslevek magas savtartalma szintén roncsolja a fogzománcot!

Az egészséges, szép mosoly alapja a makulátlan tejfogsor, ezért ügyeljünk a legkisebbek fogainak épségére!

Tombol a nyár, sokan nyaralásukat töltik, így előfordulhat, hogy rendelőnktől távol adódik gond, hisz egy utazás mindig tartogathat meglepetéseket számunkra. Mi most néhány praktikát hoztunk, melyekkel felkészültebben indulhatnak útnak!
Természetesen minden itt leírt tanácsra igaz, hogy egyeztessünk előtte fogszabályozó szakorvosunkkal, aki az adott helyzetben személyre szabottan igazít útba bennünket!
 • Az egyik leggyakrabban előforduló nehézség, hogy kicsúszik a fogszabályozó ív a tubusból. Ez a kellemetlen érzésen kívül komoly nyálkahártya irritációval és sérüléssel járhat. Ha az egyik oldalon hosszú a drót, egy szemöldökcsipesszel óvatosan húzzuk át az ívet a másik oldalra.
 • Szintén komoly sérülést okozhat, ha fogszabályozó ligatúra (vékony drót a fogszabályozó íven) kilazul, vagy leszakad. Egy csipesszel vissza lehet bújtatni az ív alá, vagy ha mégsem sikerül, akkor egy lábköröm vágására alkalmas ollóval könnyen visszavághatjuk, míg szakemberhez nem fordulunk.
 • Ha valamelyik bracket leesett, nem kell aggódni, 2-3 héten belül nyugodtan vissza tudjuk helyeztetni a fogszabályozó orvosunkkal, addig nem fog problémát okozni.
 • Amennyiben a készülék valahol felsértette az orca vagy az ajak belső felszínét a készülék felhelyezésekor kapott viaszból az irritációt okozó területre egy kis gömböcskét tehetünk. A viasz étkezésnél, fogmosásnál leeshet, amit új viaszdarabbal pótolhatunk. Nem kell aggódnunk, a viasz teljesen természetes, semmilyen problémát nem okoz az emésztőrendszer számára.
 • A fogszabályozás alkalmas a fogtorlódások, fogak közötti hézagok, megdőlt, rendezetlenül álló fogak kezelésére, de akár az állcsontok közötti egyensúlyi helyzet visszaállítására is.
 • A beszédhibák egyes típusai is jól kezelhetők fogszabályzóval, akár több társszakma együttműködésével.
 • Gondolta volna, hogy a rágóízület fájdalmasságának hátterében is harapási probléma állhat? Ébredt már arra, hogy fájdalmasan szorítja a fogait? Akár ebben az esetben is fogazati eltérés lehet a bűnös!
 • Előfordulhat, hogy a nyaki fájdalmak, tartási rendellenességek egyik kiindulópontja is a harapási eltérésben keresendő.
Cselekedni sosem késő, akár felnőtt korban is hozzá lehet kezdeni a fogszabályozáshoz!
Ha Ön is tapasztalt hasonló panaszokat, érdemes szakorvos segítségét kérnie!
Rendkívül hasznos, mivel alapvető problémákat tudunk megszüntetni, ezáltal a fogakat sem terheli meg a mindennapi igénybevétel.